Spuneam astazi cuiva ca, odata ce-ai hotarat sa alegi drumul iluziilor si realitatilor retusate, n-ar trebui sa te mire perisabilitatea lui. E ca si cum, n-ai intelege de ce destinul nu accepta implicit sa fie jucat la zaruri si nici de ce nu vrea sa se onformeze, fara nici un fel de marja de eroare, unui culoar clar, pe care tu, in infatuarea ta cvasi-demiurgica, simti ca ai chef sa-l impui. Sau ca si cum n-ai putea percepe ratiunea pentru care ceilalti, nu pleaca tacuti capul, atunci cand tu, profet de conjunctura, etalezi adevaruri absolute in dupa-amiezi imobile.

Clar, ma intriga tipul acesta de calator, care refuza sa accepte ca la un moment dat, pana si iluzia lui de drum, ajunge sa oboseasca sub pasii sai sovaitori, sub euforia temporara a circumstantialelor lui orgasme cognitive. Ma intriga tipul acesta de calator, care refuza sa constientizeze ca panza alba pe care dorea sa imortalizeze momentele unice calatoria sa, a ajuns doar un soi de petic de pasla cenusie si soioasa, nu datorita cuiva, ci gratie numeroaselor retusari si adjustari, facute de propria sa mana.

Ma intriga faptul ca, mai devreme sau mai tarziu, tipul asta de calator, se opri obosit de atatea alunecari printe clisee iluzorii, si va privi inapoi. Mai intai, plictisit, cu tipica lui ignoranta superioara. Apoi, din ce in ce mai umil, pe masura ce va descoperi, in praf, scame si cioburi de suflete, strivite conjunctural sau premeditat de talpa lui nehotarata.

Si-atunci mirat va refuza, din nou, sa inteleaga de ce universul si destinul nu au conspirat la implinirea idealurilor lui, mai ales in contextul in care, „drumul lui decadent, chiar daca e superficial si ieftin, e totusi pavat cu intentii bune”. Va blestema soarta nedreapta, se va ridica hotarat sa mearga mai departe, oprindu-se insa numai peste cativa pasi. Si-atunci inundat de incertitudini, regretele ii vor sfasia ultimele ramasite de suflet, ca niste pumnale maure: „Si daca totusi, drumul asta, nu e cel pe care ar fi trebuit sa o iau… Cum ar fi fost daca…”

%d blogeri au apreciat: